ООУ „Свети Кирил и Методиј“

Празникот „Баба Марта“ во нашето ПОДРАЧНО УЧИЛИШТЕ

Facebook
LinkedIn
Email
Print

💁‍♀️Културната практика поврзана со ‚‚1 март‘‘ нашите ученици ја одбележаа како ‚‚пролетна традиција‘‘ со обичај изработки на мартинки, истите со радост ги подарија на своите сакани другарчиња со желба да ги носат до првото расцветано дрво, за здравjе и среќа. 💁

👫Овој празник кај дечињата е познат како ‚‚Баба Марта‘‘, а месецот март од старо време е наречен ‚‚Ксантика‘‘ кој почнал да се слави од 3 000 години, ова е празник на пролетта, љубовта и природата. 

🌺Ксантика, Македонците ја преземале како епоим од името на божицата на цвеќињата, љубовта и убавината на Ксантија.